familieopstellingen

voor de ziel

Systemisch werk, familieopstellingen en individuele opstellingen

Wat zijn familie opstellingen?

Familieopstellingen maken de onbewuste (familie)patronen en verborgen dynamieken zichtbaar, die door generaties heen worden overgedragen. En welke doorwerken in je privé- en zakelijke leven als overtuigingen en neigingen.

Door middel van een opstelling kijk je voorbij het individu. Naar een deel van het (familie)systeem, zoals jouw gezin van herkomst en jouw voorouders. Zonder dat deze aanwezig hoeven te zijn in de opstelling. Ze hoeven zelfs niet meer in leven te zijn.

Familieopstellingen maken de onbewuste patronen en verstrikkingen zichtbaar in de fysieke ruimte. Met behulp van mensen die familieleden representeren. Als een soort dynamische, levende foto of beweeglijk 3D schilderij. Als de representant in zijn rol stapt (bijvoorbeeld die van moeder van de vraagsteller), krijgt zij “toegang” tot het gevoelsleven, fysieke ervaringen en gedachten van degene die hij of zij representeert. Ook nemen de representanten de verhoudingen waar tussen degenen die zij representeren. Ze voelen welke dingen wel of niet kloppen en ervaren oprechte verlichting bij helende interventies in de opstelling.

Met de informatie die dat oplevert kan vervolgens verder gewerkt worden voor heling en helderheid. Zowel voor de vraagsteller als voor het hele familiesysteem.

lees hier meer over het proces van een familieopstelling in de praktijk

Voorouders

Als er verstoringen of problemen zijn in het familiesysteem, wordt er in het sjamanisme (en ook in andere stromingen) naar voorouders, de generaties voor ons, gekeken. De oorsprong en hoofdoorzaak van het probleem wordt gezocht in de familielijn. Om vervolgens bij de bron healing aan te brengen. Hoewel de overledenen niet langer aanwezig zijn in het hier en nu, blijft een vorm van energie aanwezig in het familiesysteem. Zo worden patronen, emoties en ervaringen door voorouders doorgegeven. Ook de epigenetica leert ons dat niet alleen DNA wordt doorgegeven, maar ook trauma, verdriet, rouw. Naast de talenten en mogelijkheden die je van je voorouders hebt meegekregen.

Hoe werkt overerving samen met het familiegeweten?

Het familiegeweten werkt volgens onderstaande systemische wetmatigheden:
1  Er is balans tussen geven nemen
2 De juiste ordening
3 Niemand mag buitengesloten worden (ook moordenaars en verkrachters niet)

Het familiegeweten corrigeert de “overtredingen” wetmatig en doet dat meestal door iemand uit een latere generatie “in dienst te nemen” om de balans of orde weer te herstellen. Het familiegeweten bekommert er zich niet om of de vereffeningen, de identificaties en verstrikkingen die latere generaties ervaren en belemmeren, wel rechtvaardig en eerlijk zijn. Of zelfs moreel in orde.

Zo kan het heel logisch zijn dat je vanuit je persoonlijke geweten mensen buitensluit die nare dingen gedaan hebben, maar het familiegeweten staat buitensluiten niet toe. En zo wordt de buitengesloten persoon later door iemand anders uit het familiesysteem vertegenwoordigd. Die dus automatisch het kenmerkende gedrag en ervaringen overneemt van deze persoon. Bijvoorbeeld crimineel- of verslavingsgedrag. 

En wij, als latere generatie, voelen onbewust zoveel liefde voor het familiesysteem dat we met liefde deze taak op ons nemen. Onbewust!
Want alles wat niet is opgelost, uitgebalanceerd, verwerkt of aangekeken, blijft zich in het familiesysteem herhalen.

Voorbeelden van verstrikkingen, latere generaties in dienst van het familiegeweten.

Iets dragen voor een ander. Als iemand uit het familiesysteem niet draagt of aankijkt wat van hem of haar is, dan doet iemand uit een volgende generatie dat. "Ik doe het in jouw plaats".  Je kunt alleen niet dragen wat niet van jou is en het verzwakt zowel degene die draagt als degene die het had moeten dragen.

Als iemand uit het systeem teveel heeft genomen, of zich schuldig heeft gemaakt, dan gaat iemand anders dat corrigeren door te veel te geven om zo de wetmatigheid “geven en nemen is in balans” te herstellen. “Ik boet voor de familieschuld.”

Verstrikt zijn met het lot van een voorganger uit je familiesysteem. Iemand die buitengesloten is, volgen. En diens gedrag en ervaringen overnemen. “Ik volg je.”

Voorbeelden van een verstoorde ordening: Ouders niet aannemen of zelfs veroordelen en/of vinden dat je te weinig hebt gekregen. Je op gelijke hoogte of boven je ouders stellen. Doordat je bijvoorbeeld de communicatieschakel bent in hun conflict. Of doordat je ouders volwassen zaken met jou als kind bespreken of je teveel verantwoordelijkheid te geven. Of omdat 1 van hen ziek is je te vroeg zorgtaken krijgt.

Wanneer heb je baat bij een familieopstelling?

Als je je leven ten volle wilt leven. Zonder onbewuste ballast uit je familiesysteem.
Bij hardnekkige patronen zoals steeds ruzie met je baas, steeds de verkeerde partner kiezen.

Een leegte of rusteloosheid voelen, ondanks dat je een prima leven hebt.
Vooral in je hoofd en vooral niet in je lijf aanwezig zijn.
Weinig met emoties kunnen…. Of niet weten/kunnen verklaren waar ze vandaan komen. Of dat deze emoties, zoals verdriet, onverklaarbaar groot zijn voor jou. Als je het gevoel hebt dat je niet je eigen leven leidt.


Niet weg kunnen komen van verslavingen en problemen of juist positieve doelen niet kunnen bereiken en daarbij tegen onzichtbare hindernissen of glazen plafonds aan lopen.
Als je vage of onverklaarbare lichamelijke klachten hebt en er maar geen oorzaak of oplossing voor kunt vinden. Wanneer je niet goed in je vel zit, maar niet weet waarom.
Als je een moeilijke beslissing moet nemen.

Wist je dat je ook opstellingen kunt doen om trauma, ziekten en symptomen te onderzoeken en daarmee heling en helderheid kunt creëren?  Of inzicht in je levensmissie of bedrijf. Of waarom je single bent, of gedoe hebt in je relatie. Geen onderzoeksvraag is te gek!

Aanbod

Opstellingenseminar met representanten

De klassieke manier om jouw thema te onderzoeken in een seminar of workshop waarbij gebruik gemaakt wordt van een groep representanten in een mooie ruimte. Er worden meerdere opstellingen gefaciliteerd, in een dagdeel of een dag.

Individuele opstellingen

Individuele opstellingen worden vaak gedaan met vloerankers, waarbij je alle mogelijke vragen kunt onderzoeken. Jijzelf, iemand die je meeneemt of de opsteller zijn dan de invoelende representanten.

Tafelopstellingen

Tafelopstellingen zijn een variant op familieopstellingen waarbij gewerkt wordt met een opstelling op tafel door middel van poppetjes in plaats van vloerankers of representanten.

Opstellingen in de natuur

In plaats van op tafel, op de vloer of in een groep: een individuele opstelling in de natuur. De praktijk van Voor de Ziel bevindt zich aan de rand van het bos, met zandverstuivingen. 

Thema workshops

Tijdens deze workshops, duik je samen met mede-onderzoekers diep in een thema. De workshops zijn gevuld met diverse soorten opstellingen. Voorbeelden van thema's: geld, relaties (in de ruimste zin des woords), ziekte en gezondheid, carriërre en succes en het onderzeken waarom je onbedoeld nog single bent.

Sjamanendrum
Systemic Rituals

Systemic Rituals is een methodiek die elementen combineert uit systemisch werk, familieopstellingen en (sjamanistische) rituelen. Er wordt gebruik gemaakt van drums, ratels, het levenswiel, representanten, voorouders en vele andere hulpbronnen. Zowel geschikt voor groepswerk als diepgaand individueel werk.

Agenda

locatie Bleijendijk Vught

zaterdag 23 september dagseminar 9.30 -17.00

Locatie Cliffordstudio in Amsterdam

vrijdag 20 oktober dagseminar 9.30-17.00

Individuele sessies zijn doorlopend boekbaar.

Aanmelden

Schrijf je in voor een individuele sessie of voor een seminar als representant of vraagsteller.

Laden...